1. Buturugi festive
Ingrediente:
- 250 g carne de porc
- 50 g ciuperci champignon
- 3 ouă
- ½ ceapă
- 30 g făină
- pesmet
- ulei vegetal
- verdeață
- sare
- piper negru (măcinat)
Mod de preparare:
- Pregătiți o omletă: prăjiți ceapa tocată fin, adăugați ciupercile tăiate felii și căliți-le împreună.
- Bateți ouăle și adăugați verdeață tocată, făina, ciupercile cu ceapă și amestecați totul. Turnați compoziția în tigaie și coaceți omleta pe ambele părți.
- Tăiați carnea de porc făcând felii pentru șnițel, bateți bine carnea, condimentați cu sare și piper.
- Pe fiecare felie puneți o bucată de omletă și rulați strâns.
- Fixați rulourile cu scobitori, dați-le prin făină, ou și pesmet. Prăjiți-le în baie de ulei 10 min.
- Opțional, dați-le la cuptor 15-20 min acoperite cu folie pentru a fi complet gătite.
- Scoateți scobitorile, tăiați rulourile în felii („buturugi”) și decorați cu verdeață.
2. Ruladă festivă de vită
Ingrediente:
- 1 kg carne de vită
- 1 ceapă
- 100 ml vin alb sec
- 400 ml suc de roșii
- 2 căței usturoi
- 2 ouă crude
- 200 g cașcaval
- 3 linguri pesmet alb
- ½ linguriță oregano
- ½ linguriță busuioc
- ½ linguriță pătrunjel uscat
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță piper negru măcinat
- Tocați ceapa solzi subțiri și puneți deoparte. Radeți usturoiul sau zdrobiți-l.
- Într-un bol: combinați usturoiul, pesmetul, verdețurile uscate, sare și ouă. Amestecați bine.
- Adăugați cașcavalul ras și amestecați până obțineți o compoziție omogenă.
- Tăiați carnea de vită fără a o separa complet, astfel încât să obțineți o bucată plată (1 cm grosime).
- Condimentați, adăugați umplutura și rulați strâns. Legați rulada cu sfoară.
- Așezați rulada peste ceapa pusă în tigaie. Turnați sucul de roșii și vinul.
- Acoperiți cu folie și dați la cuptor 2 ore la 180°C.
- După ce se răcește, scoateți folia și sfoara. Tăiați felii de 1,5-2 cm și serviți cu sosul rezultat.
3. Ruladă de pui cu omletă
Ingrediente pentru omletă:
- 3 ouă
- 100 g cașcaval tare
- 100 g maioneză
- 1 lingură griș
Pentru umplutură:
- 300-350 g carne tocată de pui
- 2 cepe mari
- sare, piper
Mod de preparare:
- Amestecați ouăle, maioneza, cașcavalul ras și grișul. Lăsați puțin să se împreune.
- Ceapa se toacă, se călește, apoi se blenduiește. Se amestecă cu carnea, sare și piper.
- Se toarnă compoziția de omletă în tavă unsă și tapetată. Se coace la 180°C până se rumenește ușor.
- Se împreștie umplutura de carne peste omletă, se rulează, se înfășoară în folie și se coace 40 min la 180°C.
- Se lasă la răcit în folie pentru ca sucul să fie absorbit. Se taie și se servește cald sau rece.
4. Rulade de porc cu ciuperci
Ingrediente:
- 600 g file de porc
- 400 g ciuperci champignon
- 2 cepe mari
- 2 ouă fierte tari
- 1 – 1,5 căni cașcaval mozzarella ras
- 1 cană smântână grasă
- sare și piper
- ulei vegetal
Mod de preparare:
- Se călește ceapa tăiată mărunt în ulei până devine aurie.
- Se adaugă ciupercile tăiate, se călesc încă 10 min.
- Se fierb ouăle, se toacă și se amestecă cu ciupercile, cașcavalul și se face o pastă.
- Carnea se taie fășii subțiri, se condimentează, se pune umplutura (2 linguri) și se rulează.
- Se fixează cu scobitori sau sfoară, se rumenesc în tigaie pe toate părțile.
- Se pun în tavă, se toarnă amestec de apă cu smântână (1.5 căni) și se coc 30 min la 170°C până devin aurii.
5. Ruladă de rață cu prune uscate și muguri de pin
Ingrediente:
- o rață mică, slabă
- sare, piper
- usturoi
- prune uscate fără sâmburi
- muguri de pin
Mod de preparare:
- Rața se taie pe coloană și i se scot toate oasele. Se aplatizează cât mai bine.
- Se condimentează cu sare, piper, usturoi zdrobit și boabe de ienupăr zdrobite.
- Se presară prunele și mugurii de pin.
- Se rulează strâns și se leagă bine cu sfoară. Se coace în pungă de copt.
- Coacere: 1 oră la 180°C + 30 min la 160°C. Se răcește complet în pungă.
- Se scoate, se taie feliuțe și se servește rece.
Poftă bună!