La prima vedere, pare ușor să inventezi o rețetă de plăcintă cu umplutură ascunsă. Însă, așa cum ne arată istoria, plăcintele sunt preparate complexe și pline de subtilități. În trecut, coacerea unei plăcinte necesita mult timp și efort, motiv pentru care acest preparat a devenit simbolul ospitalității, căldurii și confortului.
Un mare fan al plăcintelor a fost faraonul Ramses al III-lea. Pe mormântul său se pot vedea desene cu produse de patiserie, atât de mult le iubea încât a vrut să le ia simbolic cu el în viața de apoi.
Astăzi îți arătăm cum să pregătești niște plăcinte nu mai puțin delicioase, chiar dacă nu sunt egiptene.
Ingrediente pentru plăcinte cu cartofi:
- Cartofi – 3 bucăți
- Morcov – 1 bucată
- Ceapă – 1 bucată
- Usturoi – 5 căței
- Cașcaval – 100 g
- Ceapă verde – 1 legătură
- Ou – 1 bucată
- Sare – ½ linguriță
- Făină – 4 linguri
Mod de preparare:
- Curăță cartofii, taie-i în bucăți mari și fierbe-i până devin moi.
- Dă morcovul pe răzătoarea mare, iar ceapa taie-o în jumătăți de rondele.
- Călește ceapa în ulei până devine moale, apoi adaugă morcovul și continuă călirea.
- Adaugă usturoiul zdrobit prin presă, acoperă cu capac și lasă la înăbușit 10 minute.
- Între timp, dă cașcavalul pe răzătoare și toacă ceapa verde.
- Pasează cartofii fierți într-un piure, apoi adaugă legumele înăbușite, cașcavalul și ceapa verde.
- Presară sare, adaugă oul și făina. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă.
- Unge-ți mâinile cu ulei și formează mici chiftele din compoziție.
- Prăjește-le în tigaie, în ulei încins, până devin aurii pe ambele părți.
Rezultatul: plăcinte leneșe de casă cu cartofi, sau cum mai pot fi numite – chiftele de cartofi cu legume. Delicioase, sățioase și perfecte atât calde, cât și reci!